Ekşili Nohut Yemeği
Ekşili Nohut Yemeği, kış aylarında vazgeçilmez yemekleri arasında yer almakta. Çalışan kadınlar için yapımı oldukça zor ve zahmetli ama lezzeti bir o kadar güzel. Besin değeri ve kalori oldukça yüksek. Ekşili nohut yemeği sulu ama çorba değildir. Doğu yörelerinde doyurucu olduğunda ana yemek olarak bilinmekte. Ekşili nohut yemeğini yeni nesil kadınlar bilmez. Eskiden ninelerimiz kış aylarında bol bol ekşili nohut yemeğini yapmaktaydı.
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı sumak ekşisi
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı sıcak su
- 1 adet rendelenmiş domates
Bulgur köftesi için
- 4 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ekşili Nohut Yemeği Yapılışı
Ekşili nohut yemeğine bulgur köftesini yapmak ile başlayalım. Küçük derin bir tencerenin içine bulguru, irmiği, tuzu ve salçayı ekleyin daha sonra üzerine sıcak suyu ilave edip orta ateşte kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra bulguru ocaktan indirin soğuyana kadar tencerenin kapağını açmayın. Soğumuş olan bulgurun üzerine unu ilave edip yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde edikten sonra ekşili nohut yemeğinin köftelerini yapmaya başlayalım. Yoğurmuş olduğumuz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp bir tepsi yuvarlıyoruz. Yuvarlamış olduğumuz ekşili nohut yemeğinin köftelerinin üzerine birbirine yapışmaması için un serpip tepsiyi hafif sallayın. Köfteleri yuvarlama işlemi bittikten sonra sıra geldi ekşili nohut yemeğinin sosuna hazırlamaya. Derin bir tencerenin içerisine tereyağını eritin ardında salçayı ilave edin ve kavurmaya başlayın. Salçanın kokusu çıktıktan sonra kırmızı toz biberini ekleyin. Daha sonra rendelemiş olduğunuz domatesi suyunu salçalı karışıma ekleyip domatesler suyunu çekene kadar kavurun. Domatesler suyunu çektikten sonra sıcak suyu ilave edin ve kaynama bırakın. Kaynamış olan suyun içerine ekşili nohut yemeğinin köftelerini koyun ve köftelerin yapışmamasını engellemek için 10 dakika da bir büyük bir kaşık yardımı ile karıştırın. Köfteleri 20 dakika kaynadıktan sonra nohut ve sumak ekşisini de ilave edip 10 dakika daha kaynatın. Ekşili nohut yemeğini ocaktan 2-3 dakika indirmeden önce nane ve tuzunu ilave edip ondan sonra ocaktan indirin. Ekşili Nohut yemeğini sıcak servis yapılmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder