Turşunun olmazsa olmazı yan ürünler
Bu konuda nohuta birinciliği vermişler, iyi de etmişler. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut, turşuyu çabuk olgunlaştırır.
Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması ve bozulmaması için yeter de artar.
- Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut eklenir.
Turşunun çabuk mayalarımasını sağlamak, için, bir çay bardağı nohut veya 4 dilim ekmek içi, bir çay bardağı toz şeker koymak gerekir.
Turşunun çabuk ekşimesi için içine birkaç tane nohut atabilirsiniz
TURŞUYA KOYACAĞIMIZ SİRKE YAPIMI
- 3 kg üzüm
- 3 litre su( klorsuz temiz içme suyu olmalı)
- 1 yemek kaşığı nohut --1 yemek kaşığı bulgur
- 3 yemek kaşığı ev yapımı sirke veya varsa sirke anası(arzuya bağlı konmayabilirde)
- Sirke anası konursa nohut,bulgur konmaz.
3 -4 çay kaşığı kaya tuzu
- Üzümler yıkanır iyice kurutulur,(üstünde bakteri oluşup fermente olması için üzümleri iyice kurutmak gerekli)Cam kavonoza konur elle sıklır, ezilir.
- Kavanoza tuz hariç diğer malzemeler ilave edilip ağzı bir tülle kapatılır.
- Karanlık serin bir yere kaldırılır.
- 15 gün hergün tahta kaşıkla alt üst edilip karıştırılır.
- Üzümler dibe çökünce (üstünde jöle,pelte gibi bir madde sirke anası oluşuyor)süzülür sirke anasıyla birlikte daha 7-8hafta daha bekletilir,tekrar süzülür ,arzuya bağlı olarak istenirse küçük bir parça kayatuzu ilave edilebilir..
- Üstünde oluşan sirke anasını alıp sonrasında başka sirke oluşumunda kullanabilirsiniz
- Karanlık serin bir yerde kapağı kapatılarak en az 40 gün bekletilir dibine çöken tortu olursa içine tülbent konan sık süzgeçten tekrar süzülebilir ..
- İyi keskin bir sirke olması için 4-6 ay bekletmek gerekir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder