15 Haziran 2019 Cumartesi

TURŞUDA NOHUT NE İŞE YARAR

  • Turşunun olmazsa olmazı yan ürünler

Bu konuda nohuta birinciliği vermişler, iyi de etmişler. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut, turşuyu çabuk olgunlaştırır.
Sirke, sarımsak, kaya tuzu, nohut gibi içerikler herhangi bir katkı malzemesi kullanmadan turşunun olgunlaşması, tazeliğini koruması ve bozulmaması için yeter de artar. 

  • Turşunun daha çabuk olmasını isterseniz fermantasyonu hızlandırmak için kavanozun dibine bir avuç nohut eklenir.
Turşunun çabuk mayalarımasını sağlamak, için, bir çay bardağı nohut veya 4 dilim ekmek içi, bir çay bardağı toz şeker koymak gerekir. 
mayalanmayı hızlandırmak için salamura suyuna çok az nohut, ekmek içi, şeker katılabilir. 
Turşunun çabuk ekşimesi için içine birkaç tane nohut atabilirsiniz


TURŞUYA KOYACAĞIMIZ SİRKE YAPIMI
  • 3 kg üzüm
  • 3 litre su( klorsuz temiz içme suyu olmalı)
  • 1 yemek kaşığı nohut --1 yemek kaşığı  bulgur
  • 3 yemek kaşığı ev  yapımı  sirke veya varsa sirke anası(arzuya bağlı konmayabilirde)
  • Sirke anası konursa nohut,bulgur konmaz.
3 -4  çay kaşığı kaya tuzu
  • Üzümler  yıkanır iyice kurutulur,(üstünde  bakteri oluşup fermente olması için üzümleri iyice kurutmak gerekli)Cam kavonoza  konur elle  sıklır, ezilir.
  • Kavanoza tuz hariç  diğer  malzemeler ilave edilip  ağzı bir tülle kapatılır.
  • Karanlık serin bir yere kaldırılır.
  • 15 gün hergün  tahta kaşıkla  alt üst edilip karıştırılır.
  • Üzümler dibe  çökünce  (üstünde  jöle,pelte gibi bir madde   sirke anası  oluşuyor)süzülür  sirke anasıyla birlikte daha 7-8hafta daha  bekletilir,tekrar süzülür ,arzuya bağlı olarak istenirse küçük bir parça kayatuzu ilave edilebilir..
  • Üstünde oluşan sirke anasını alıp  sonrasında başka sirke oluşumunda kullanabilirsiniz
  • Karanlık  serin bir yerde  kapağı kapatılarak  en az 40 gün bekletilir   dibine çöken tortu olursa içine tülbent  konan sık süzgeçten tekrar süzülebilir ..
  • İyi  keskin   bir sirke olması için 4-6  ay   bekletmek gerekir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder