
Gaziantep halkının özellikle kahvaltıda vazgeçilmezi olan
nohut dürüm, kemik suyunda salça ve soğanla haşlanan nohutun pul piber,
karabiber ve kimyon ile harmanlanıp sıcak pide arasında sunulması ile ortaya
çıkan bir dürüm çeşitidir. Yani alelade leblebi gibi lavaş/pide arası nohut
yiyeceğini düşünenler yanılıyor. İşin içinde Gaziantep oldu mu, lezzeti
artırıcı öğeler de pek tabii kaçınılmaz oluyor.
Yerel halktan olmayanlar için kebabın gölgesinde kalan
bir lezzet olsa dahi, Gaziantepliler tarafından kahvaltı denince akla ilk gelen
lezzetlerden biridir nohut dürümü. Ucuz fiyatı ile halkın her kesiminin damak
zevkine hitap eden bu lezzet, sadece kahvaltıda değil günün her saati
tüketiliyor. Yanında da eşlikçi olarak en çok ayran tavsiye ediliyor. Bir de
nohutun sarıldığı pidenin sıcak olması şart.

Oldukça hesaplı oluşundan ötürü özellikle öğrenciler
arasında revaçta olan nohut dürüm, Gaziantep dışında maalesef yaygınlaşmış bir
yemek değil. Oysa ki ekmek arası patates (Patso) yiyeceğimize kemik suyunda
haşlanmış nohut pide yemeyi tercih ederiz. Ayrıca büyükşehirlerde artmakta olan
vejetaryen kitleleri arasında da ilgi göreceğini düşünüyoruz.
Fast-food terimine yerel bir alternatif olan nohut
dürümü, halkın her kesimimden farklı damak tatları arayan insanlar ve meraklı
gezginler için ana vatanı Gaziantep ve çevre illerde her sokak köşesinde bir
seyyar tezgah ile sunulmaya hazır bekliyor.
Nohut dürümü aslında Gaziantep’in sokak lezzetlerinden.
Seyyar arabalarda satılan nohut dürümü Antep’te genellikle kahvaltıda yeniyor
ancak siz ne zaman isterseniz o zaman yiyebilir, bu dürümün keyfini her an
çıkarabilirsiniz.
Nohut dürümü normalde vegan bir lezzet. Yani içinde
hiçbir hayvansal ürün yok. Ancak arzu ederseniz siz etli nohut dürüm de
yapabilirsiniz. Bunun için nohutları kemikli etle birlikte haşlamanızı ve
etleri kemiklerinden ayırıp didikleyerek dürümlere eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Nohut dürümünün bol baharatlı ve ekşili bir lezzet
olduğunu da hatırlatalım. Siz de kendi nohut dürümünüzü yaparken, baharatı ve
ekşiyi elinizi sakınmadan, bol bol ilave ettiğinizde daha otantik bir lezzet
elde edebilirsiniz.
Nohut haşlamanın püf noktalarıNohut haşlamanın püf
noktaları
Gelelim nohut dürümün yapılışına. Öncelikle nohut dürümün
malzemelerine bir göz atalım:
3 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
3 dal taze soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet lavaş
Nohutları bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu
süzün ve haşlayın.
Bu esnada dürümün diğer malzemelerini hazırlayın. Kuru
soğanı piyazlık doğrayın. Maydanoz ve taze soğanları ince ince kıyıp kuru
soğanlara ekleyin. Biberleri de ince ince doğrayıp karışıma ilave edin.
Baharatları, nar ekşisini ve zeytinyağını da ekleyip
karıştırın. Son olarak haşlanmış nohutlarınızı da ilave edip iyice harmanlayın.
Lavaşları tavada ya da tost makinesinde hafifçe ısıtın.
Isınmış lavaşın içine 2-3 kaşık kadar nohutlu salatadan ekleyip dürüm yapın.
Nohut dürümü hazır!
U
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder