15 Haziran 2019 Cumartesi

NOHUT DÜRÜM




Gaziantep halkının özellikle kahvaltıda vazgeçilmezi olan nohut dürüm, kemik suyunda salça ve soğanla haşlanan nohutun pul piber, karabiber ve kimyon ile harmanlanıp sıcak pide arasında sunulması ile ortaya çıkan bir dürüm çeşitidir. Yani alelade leblebi gibi lavaş/pide arası nohut yiyeceğini düşünenler yanılıyor. İşin içinde Gaziantep oldu mu, lezzeti artırıcı öğeler de pek tabii kaçınılmaz oluyor.
nohutcu
Yerel halktan olmayanlar için kebabın gölgesinde kalan bir lezzet olsa dahi, Gaziantepliler tarafından kahvaltı denince akla ilk gelen lezzetlerden biridir nohut dürümü. Ucuz fiyatı ile halkın her kesiminin damak zevkine hitap eden bu lezzet, sadece kahvaltıda değil günün her saati tüketiliyor. Yanında da eşlikçi olarak en çok ayran tavsiye ediliyor. Bir de nohutun sarıldığı pidenin sıcak olması şart.
Image result for SEYYAR NOHUTÇU
Oldukça hesaplı oluşundan ötürü özellikle öğrenciler arasında revaçta olan nohut dürüm, Gaziantep dışında maalesef yaygınlaşmış bir yemek değil. Oysa ki ekmek arası patates (Patso) yiyeceğimize kemik suyunda haşlanmış nohut pide yemeyi tercih ederiz. Ayrıca büyükşehirlerde artmakta olan vejetaryen kitleleri arasında da ilgi göreceğini düşünüyoruz.
Fast-food terimine yerel bir alternatif olan nohut dürümü, halkın her kesimimden farklı damak tatları arayan insanlar ve meraklı gezginler için ana vatanı Gaziantep ve çevre illerde her sokak köşesinde bir seyyar tezgah ile sunulmaya hazır bekliyor.
Nohut dürümü aslında Gaziantep’in sokak lezzetlerinden. Seyyar arabalarda satılan nohut dürümü Antep’te genellikle kahvaltıda yeniyor ancak siz ne zaman isterseniz o zaman yiyebilir, bu dürümün keyfini her an çıkarabilirsiniz.
Nohut dürümü normalde vegan bir lezzet. Yani içinde hiçbir hayvansal ürün yok. Ancak arzu ederseniz siz etli nohut dürüm de yapabilirsiniz. Bunun için nohutları kemikli etle birlikte haşlamanızı ve etleri kemiklerinden ayırıp didikleyerek dürümlere eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Nohut dürümünün bol baharatlı ve ekşili bir lezzet olduğunu da hatırlatalım. Siz de kendi nohut dürümünüzü yaparken, baharatı ve ekşiyi elinizi sakınmadan, bol bol ilave ettiğinizde daha otantik bir lezzet elde edebilirsiniz.
Nohut haşlamanın püf noktalarıNohut haşlamanın püf noktaları
Gelelim nohut dürümün yapılışına. Öncelikle nohut dürümün malzemelerine bir göz atalım:
3 su bardağı nohut
1 adet kuru soğan
3 dal taze soğan
2 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
Yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet lavaş
Nohutları bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzün ve haşlayın.
Bu esnada dürümün diğer malzemelerini hazırlayın. Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Maydanoz ve taze soğanları ince ince kıyıp kuru soğanlara ekleyin. Biberleri de ince ince doğrayıp karışıma ilave edin.
Baharatları, nar ekşisini ve zeytinyağını da ekleyip karıştırın. Son olarak haşlanmış nohutlarınızı da ilave edip iyice harmanlayın.
Lavaşları tavada ya da tost makinesinde hafifçe ısıtın. Isınmış lavaşın içine 2-3 kaşık kadar nohutlu salatadan ekleyip dürüm yapın. Nohut dürümü hazır!
U

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder