Nohut Islatma
Nohut Islatma, nohut kış aylarının dayanılmaz yemeklerinden biridir. İsterseniz kıymalı, isterseniz parça etli ya da sade. Her türünün yeme zevki farklı, bir o kadar da lezizdir. Benzer sürede severek yediğimiz, sokaktan geçerken kavrulmasının kokusunu duyduğumuzda doğruca yanına yöneldiğimiz leblebi de nohuttan yapılır. Ezilmiş nohut ve tahinin karışımından elde edilen humusun tadına doyum olmaz. Pişireceğiniz nohutu iyice yıkadıktan sonra bir gece önceden soğuk suya yatırmanız gerekir.
1 kilo nohut için soğuk suyun içerisine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı tuz atılır. Böylelikle nohutun dış kabukları soyulup daha rahat pişmesi sağlanır. Karbonat yerine toz şeker de kullanılabilir. Bir gece süresince karbonatlı soğuk suda bekleyen nohutlar sabaha pişmeye hazır duruma gelir.
Nohutun ayrılan kabukları alınarak atılır. Karbonatlı su süzülür. Nohut duru su ile yıkanır. Bu süreçte elinizde fazla miktarda nohut varsa haşlayıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyulup dondurucuda saklanabilir ve ihtiyacınız olduğu zaman kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Geceden ıslanarak yumuşayan nohutlar düdüklü tencerede tahmini 20 dakikada pişer. Eğer etsiz bir nohut yapacaksanız tencerenizde yağı eritip soğanı kavurduktan sonra salçasını da ekleyip iyice kavurun. ileri ki zamanlarda haşlanmış nohutları ilave edip üzerini geçecek civarı su ekleyin. 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Nohutunuzu etli pişirecekseniz düdüklü tencerenizde yağı eritip salçanızı kavurun. Üstüne yemeklik doğranmış soğanları ilave edip eti koyun ve birkaç dakika kavurduktan sonra nohutları ilave edin. Tuzunu koyduktan sonra nohutların üstünü 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyin ve tahmini 20 dakika pişirin. Nohutları düdüklü tencere değil de normal tencerede pişirecekseniz şayet, tahmini 1 saat süresince kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Nohutu servis edeceğiniz akşamın sabahında pişirirseniz arada geçen sürede iyice kıvam almış ve lezzetlenmiş olur. Mümkün Ise bir gün önceden bile pişirebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder