17 Haziran 2019 Pazartesi

MARDİN USULÜ PAÇALI NOHUT

Tadı damağımda kalan, çocukluğumun anıları arasındaki Mardin yemeklerinden biri de, paçalı nohuttur. Tütsülenen kuzu kelle ve paçaları kazan yavrusu tencerede bol su, nohut ve sarımsakla pişirilir, tel şehriyeli bulgur veya pirinç pilavı ile yenirdi. Kellenin dilini kapmak için çocuklar arasındaki mutfak işlerine yarışı kimse kazanamazdı. Annem dili didikleyerek herkese eşit paylaştırır, kendince uzun dilli olmamızı önlerdi! Ertesi güne kalan yemeğin donmuş konsomesinin tadı halâ belleğimde...
Unutamadığım yemekleri emekli olduktan sonra özenle yapmaya (içli köfte), bulamadığım malzemelerin benzerini kullanarak aynı tadı elde etmeye çalıştım. İçli haşlama köfte için İzmir’de bulamadığım döğe bulgurunun yerine irmiği kullanınca daha güzel bir tad elde ettim. Paçalı nohut için de, kelle-paça yerine tavuk paçası kullanıp, görünüm olarak aynı olmasa da, (kelle-paçada konsome esmer renkte olur) benzer tadı elde ettim.
Kemikli etle de denedim, ama tavuklu daha güzel oldu. Salçalı yemeklerden bıkınca deneyin seveceksiniz.
PAÇALI NOHUT

*Malzeme
-4 adet tavuk paçası
-1 bardak ıslatılmış nohut
-3-4 diş sarımsak
-2 kaşık sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı tuz
-4 bardak su
-1 çay kaşığı karabiber
-pul biber(arzuya bağlı, serviste üstüne serpilir)

*Hazırlanışı
-Tavuk paçaları, sıvı yağda sotelenir.
-Ayıklanıp ikiye bölünmüş sarımsaklar eklenip karıştırılır.
-Su eklenerek, kaynadığında süzülmüş nohutlar ve tuzu eklenir.
-Harlı ateşte 5 dakika pişirilip, altı kısılır.
-Nohutlar pişip suyu da kıvama girince; ateş kapatılıp, karabiber eklenir.
-Servis sırasında tabaklara pul biber serpilir.

Not:Nohutlar, sıcak suda 2 saat ıslatılırsa, yumuşar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder