
İşkembeli nohut yemeği tarifi için malzemeler
1 kg dana işkembe
2 diş sarımsak
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4.5 su bardağı su
Tuz
Tane kara biber
Kırmızı pulbiber
Maydanoz
İşkembeli nohut yemeği Nasıl Yapılır
Lezzet yemek tarifleri arasında özel bir yeri olan et yemeklerine harika bir örnek. İşkembeyi yıkayıp küp doğrayın. 1 diş sarımsak ve tane karabiberlerle birlikte tencereye alın. Üzerine su ekleyip orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ekleyip 2 dakika daha kavurun. İşkembeleri haşlama suyu ile soğanlara ekleyin ve 10 dakika pişirin.
Nohut, tuz ve karabiberi ilave edin ve 10 dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına alın. Üzerine pul biber serpiştirip maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
Sakatatların en lezzetli ve kullanışlı olanı işkembeden sadece çorba mı hazırlanıyor sanıyordunuz? Defne yaprağı, sarımsak ve tane karabiber ilavesiyle önceden haşlanan işkembe ile nohut yemeği hazırladık. Yahni tadında olan yemeği sıcak ekmek eşliğinde servis edip tadına doyamadık.
Nohutlu işkembe yemeğimizin tadına bakmak isteyenler buyursun.
İşkembeli Nohut Tarifi
4 kişilik
Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 60 dakika
Malzemeler:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
800 gram dana işkembe
1,5 su bardağı nohut
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet dolmalık kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4 su bardağı sıcak su
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Püf noktası:
İşkembeyi, düdüklü tencerede haşlayabilir kokusunu azaltması adına kuru soğan ekleyebilirsiniz.Pişirme önerisi:
Arzu ettiğiniz kuru ve taze baharatları ekleyerek de işkembeli nohut yemeği hazırlayabilirsiniz.Kuru soğan ve salça karışımını arzuya göre tereyağı ilavesiyle kavurabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Bol suda yıkayıp zar kısımlarını aldığınız işkembeyi temizleyin. Küçük parçalara böldüğünüz işkembeyi derin bir tencereye alın.Defne yaprağı, tane karabiber ve sarımsak ilave edin. Üzerini geçecek kadar su ilavesiyle orta ateşte, yumuşayana kadar haşlayın.
Bir gece önceden suda beklettiğiniz nohutları, bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Ayrı bir tencereye aldığınız nohutları hafif diri kalana kadar haşlayıp fazla suyunu süzdürün.
Kabuklarını soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık kırmızıbiberleri küçük küpler halinde doğrayın.
Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Doğranmış kırmızı biber küpleri, biber ve domates salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar soteleme işlemini sürdürün.
Haşlanmış işkembe ve haşlama suyunu ekleyip pişirme işlemini kısık ateşte sürdürün.
Haşlandıktan sonra suyu süzülmüş nohut, tuz, pul biber ve karabiber eklediğiniz işkembeli nohut yemeğini kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.
NOHUTLU İŞKEMBE
MALZEMELER
adet dana veya koyun iskembesi ( hazir iskembe de olabilir)
1 bardak nohut
2 orta boy soğan
1yemek kasigi domates ezmesi
2 yemek kasigi yag 1
bas sarmisak
1 bas soğan
YAPILIŞI
Iskembeyi temizleyip yikayin. Bol suyla atese koyun. Kaynamaya baslarken köpügünü alin. Bir bas ayiklanmamis sarmisak, soyulmus 1 bas soğan ve yarimlimon kabugu katip yavas yavas kaynatarak pisirin.
Nohutu aksamdan tuzlu suda bekletin ve biraz haslayin. Soganlari incecik dograyin ve 2 kasik yagla börttürün. Domates salçasi, 4-5 bardak iskembe suyu (kafi gelmezse sicak su ekleyin) katin. Küçük parçalar halinde dogradiginiz iskembeleri, haslanmis nohudu koyup kisik ateste pisirin. Tuz, karabiber ve kirmizibiber atin, 1-2 bardak suyu kalinca atesten indirin.
NOHUTLU İŞKEMBE
Kullanılacak malzeme:
300 gram nohut,
2 koyun işkembesi,
2 baş soğan,
5 çorba kaşığı sadeyağ,
1/2 baş sarımsak,
18 bardak su,
4 bardak işkembe suyu,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1 limonun sarı kabuğu.
Yapımı: İşkembeleri kaynar suyla yıkadıktan sonra iyice kazımalı, sonra birkaç defa daha kaynar suyla iyice yıkayıp el iriliğinde parçalara doğramalı. Doğranmış işkembeleri bir tencereye koymalı. Bunların üstüne yarım baş sarımsakla yarım çorba kaşığı tuz attıktan sonra onsekiz bardak soğuk su dökmeli ve tencereyi kuvvetli bir ateşe oturtmalı. Su ısınıp da yüzünde köpükler belirince bir kevgirle bunları alıp atmalı. Köpükler tükenince tencerenin ağzını örtmeli ve işkembeler pişinceye kadar yani en azından 5 - 6 saat kadar tenceredekileri ortadan az ısılı bir ateşte kaynatmalı. işkembeler iyice yumuşayıp pişince bunları kevgirle sudan çıkarıp doğrama tahtasına koymalı ve isteğe göre küçük parçalara doğramalı.
Tenceredeki işkembe suyunu süzüp bir kenara bırakmalı.
Beri yanda bir gece önceden bol tuzlu suda ıslatılmış nohutları süzüp bir - iki defa yıkadıktan sonra bir tencereye koymalı. Üstünü örtecek kadar su koyup tencereyi ateşe oturtmalı ve nohutlar hafifçe yumuşayıncaya kadar 50 - 60 dakika orta ısılı ateşte kaynatmalı. Sonra tenceredeki suyu süzerek dökmeli ve nohutları bir kenara bırakmalı.
Bu işler bittikten sonra bir tencereye sadeyağla kıyılırcasına ince doğranmış soğanı koymalı ve karıştırarak kavurmalı. Soğanların rengi dönmeye başlayınca tuzunu ve karabiberini serpmeli, dört bardak da işkembe Şüyu döktükten sonra suyu süzülmüş nohutları katıp tencerenin ağzını örtmeli ve bunları orta ısılı ateşte pişmeye bırakmalı. (Gerekirse işkembe suyundan bir - iki bardak daha konabilir). Nohutlar pişince küçük parçalara doğranmış işkembeleri katmalı ve onbeş dakika daha kaynattıktan sonra kabı ateşten alıp servis tabağına aktarmalı ve sıcak sıcak servis yapmalı.
NOHUTLU İŞKEMBE
Malzemesi
1 kg. dana, ya da sığır işkembesi
1 çay fincanı nohut
1 baş soğan
2-3 kaşık yağ
1 çorba kaşığı un
Tuz
Karabiber
TERBİYE İÇİN:
4 yumurta
2 limon
4 diş sarımsak
Nohutları birkaç saat ıslatın ve haşlayarak yumuşak bir şekilde pişirin. Soğanı ince ince doğrayın ve yağla öldürdükten sonra 1 kaşık un ekleyin. İşkembe suyundan 4-5 bardak katın; nohutları, tuz ve karabiberle birlikte üzerine ilave ederek iyice pişirin.
İşkembeyi 4 santimetrekarelik parçalar halinde kesip kendi tenceresine koyun. Yarım saat daha pişirdikten sonra, ocağı söndürün.
Terbiyesini ekleyip servis yapın.
Terbiyenin hazırlığı:
Bir kaba yumurta sarılarını kırın ve 3-4 diş sarımsak, 1,5-2 limonun suyuyla iyice çırpın. Yemek suyundan biraz ekleyerek, yedirin ve ocaktan aldığınız nohutlu işkembeye karıştırın.
NOHUTLU İŞKEMBE
MALZEME
3 koyun işkembesi
1 adet limon
2 bardak nohut
5 kaşık yağ
8 adet soğan
1 bas sarımsak
tuz
biber
salça
HAZIRLANIŞI:
İşkembe, temizlendikten sonra, bol suda limon kabuğu, tuz ve 5 diş sarımsakla 5-6 saat haşlanır. Geceden ıslatılmış nohut da ayrı bir yerde haşlanır. Bir tencereye kıyılmış soğan konup öldürülür, işkembe suyundan iki bardak, haşlanmış nohut salça, karabiber ve tuz konur, pişmeye bırakılır. Nohutlar yumuşayınca küçük dilim halinde işkembe tencereye ilâve edilir. 20-25 dakika sonra yemek hazırdır.
NOHUTLU İŞKEMBE
3 koyun ya da 1250 gram dana işkembesi
12 bardak su
Tuz
NOHUTLARI:
300 gram nohut
100 gram sadeyağı ya da margarin (3 çorba kaşığı)
250 gram soğan (3 büyük)
300 gram domates (2 büyük) ya da 1/2 kahve fincanı domates salçası
6 bardak işkembe suyu
1 Bir tencereye; 12 bardak su, arzu edilirse bir limonun soyulmuş kabuğu, yarım baş sarımsak, yarım kahve kaşığı tuz ile, içleri kazınmış ve üç beş kez ılık su ile yıkanmış, 3 büyük koyun ya da 1250 gram dana işkembesi koyarak, tencerenin kapağım kapatmalı ve işkembeler pişip de yumuşak bir hal alıncaya kadar bunları ortadan daha az ısıdaki ateşte 5 - 6 saat pişirmeli ve tencereyi ateşten alarak suyunu süzmek suretiyle bir tencereye almalı; işkembeleri de yarım parmak büyüklüğünde parçalara kesmeli ve sonradan kullanılmak üzere her ikisini de birer tarafa bırakmalıdır. (İşkembelerin suyu tam 6 bardak gelmelidir. Azsa bir miktar su katmak suretiyle 6 bardağa tamamlamalıdır.)
2 Sonra, bir tencereye; bir gece önceden bol tuzlu suda ıslatılmış ve suyu dökülmüş 300 gram nohutla, üstünü iyice kaplayabilecek kadar su koyduktan sonra, nohutlar hafifçe yumuşak bir hal alıncaya kadar 50 dakika haşlamalı, sonra tencereyi ateşten alarak, suyunu clök-meli ve nohutları da bir tarafa bırakmalıdır.
3 Sonra bir tencereye; 5 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile, küçük kesilmiş 3 büyükçe soğan koyarak, soğanları 5 dakika kavurmalı, sonra bunlara 6 bardak işkembe suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, soyulmuş ve küçük doğranmış 2 büyük domates ya da yarım kahve fincanı tuzsuz domates salçası ile, haşlamış olduğumuz nohut ve işkembeleri de ilâve ederek, tencerenin kapağını kapatmalı ve nohutlar iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar orta ısıdaki ateşte pişirmeli ve servis yapmalıdır.
FFF
İşkembe dolması: Kibbe

Kuzu ya da oğlak işkembesi kullanılarak yapıldığından fazlaca özen gerektiren kibbe, işkembenin et, pirinç, nane, yeni bahar ve isteğe bağlı olarak nohutun dahil olduğu, doyuruculukta üstüne tanımayan lezzetlerden.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder