17 Haziran 2019 Pazartesi

TAZE NOHUT SALATASI


TAZE NOHUT SALATASI

Ülkemizde, kuru nohuttan yapılan çeşitli yemekleri, birde nohuttan leblebi yapıldığını biliyorum. Taze nohutu Amerika'ya gelene kadar hiç görmemiştim. Leblemiz bu kadar sevilip bol bol tüketiliyorsa, kuru nohut mutfaklarımızda sıklıkla kullanılıyorsa, marketlerde bulamadığımız tazesi de yetiştiği yerlerde tüketiliyor olabilir. 

Taze nohutu yıllar önce markette ilk gördüğümde dikkatimi çekti ve hemen alıp yemeğini yaptım. Bugün de sizlerle bir tarifini paylaşmak istiyorum.

Açık renkli, kağıt gibi ince ve açık yeşil renkli kabuklarının içersinde dizili olan güzel görünüşlü taze nohutlar, hafif tatlımsı leziz bir tada ve harika gevrek bir dokuya sahip. Kabuklarından ayrılmış taze nohutların, açık yeşilden koyu yeşile kadar renk renk tonları var. Kabuklarını açmak çok kolay ve her kabuğun içersinde 2 veya 3 adet nohut oluyor. Bol lifli olan taze nohutun protein ve vitamin içerdiği de bilinmekte.

Buharda pişirilerek, kavrularak veya haşlanarak çok çeşitli tarifler yapılabilir. Bu yöntemlerle hazırladığım tarifleri yakın bir zamanda  blogta bulabilirsiniz.

Meksika ürünlerinin satıldığı marketlerde sıklıkla rastladığım taze nohut, Californiya'da, Nisan ve Ekim ayları arasında hasat yapılmaktadır. Yılın diğer aylarında ise Meksika'dan Amerika'ya ithal edilmektedir. 


Taze nohut salatasının daha yakından görünüşü....





Bir resim bin sözcük...ile anlatım...

 Taze nohutların kabuklu hali...























Daha yakından bir görünüş...




Soyulmuş taze nohutlar ve kabukları...





Daha yakın bir görüntü...




Açık yeşilden koyuya doğru renkli, pişmeye hazır soyulmuş taze nohutlar.... 




Buharda pişirme aletinde pişecek olan taptaze nohutlar...




Nohutlar buharla pişerken.... 




Pişmiş taze nohutlarla karışacak olan malzemeler...




Nohutlara karışacak malzemelerin karışımı...










Pişmiş taze nohutlar ve salatanın malzemeleri karıştırılırken...






Malzemeler:
  • 1/2 kg taze nohut (ayıklanıp yıkanmış)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 2-3 adet taze soğan (ince doğranmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
  1. Buharda pişirme aletini derin bir tencereye koyunuz ve  aletin üstüne çıkmayacak kadar tencereye su koyunuz.
  2. Buharda pişirme aletine nohutların tamamını koyup orta ateşte 20-30 dakika kadar nohutle yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
  3. Ayrı bir derin karıştırma kabında yoğurt, sarımsak, maydanoz, taze soğan ve tuzu karıştırınız. Bu malzemelerin üzerine pişmiş nohutları ilave edip tekrar karıştırınız. Kabın üzerini kapatıp hazırladığınız salatayı buzdolabında 10-15 dakika (tatların birbirine geçmesi için) dinlendirip soğutunuz.
  4. Soğumuş salatayı servis tabağına aktararak arzu ettiğiniz gibi süsleyip servis yapınız. 
  5. Zeytinyağını arzu ederseniz salataya veya salatanın üzerine gezdirerek kullanabilirsiniz.

3 - 4 kişilik

Afiyet olsun!

Tahin Soslu Taze Nohut Salatası



Çocukluğu Çukurova'da geçenler taze nohutu bilir. Bahar geldiğinde yeşil erik çıkar, sonrasında da demet demet nohut satılırdı okul önlerinde. Elimize bu demetleri çiçek demeti gibi alıp tane tane yerdik. Şimdi düşündüğümde ne kadar sağlıklı atıştırmalıklar yiyormuşuz çocukken. O zamanlar Mc Donalds'ı henüz duymamış, öğle yemeğine gitmeyip tek bildiğimiz fastfood kaşarlı tost yada sosisli sandviç yediğimizde de çok heyecanlanırdık. Yeşil erikse dört gözle beklenirdi, ben hala heyecanla beklerim papaz eriği.Baharın gelişinin tek sembolüdür benim için. Damak tadım ekşi ve acıya kaydığından bu sürpriz de değil hani:)

Geçen gün semt pazarımıza gittiğimde demet demet satılan nohutlara rastlayınca şaşırdım, heyecanla iki koca demeti kapıp eve geldim. Kafamda yapmayı planladığım epey yemek oluşuverdi birdenbire. Oturdum ve iki demeti bir kilo bezelyeden sonra ayıklamaya koyuldum. Heyhat. Ne zor taze nohudu ayıklamak! Ay çekirdeği yer gibi teker teker yemek kolay ama bir kilo ay çekirdeğini yemeden ayıklamak ne ise koca iki demeti oturup ayıklamaya başlamak da aynı şekilde çok zor oldu. İki saatin sonunda daha tek demeti bitirebilmiş, belim ağrımaya başlamış, neden taze nohut yemeklerine rastlamadığımı yavaş yavaş idrak etmeye başlamıştım. Epey zahmetli anlayacağınız ama bu yapacağım yemeği pek bir kıymetli yaptı ne yalan söyleyeyim. 

İlk aklıma gelen yemek taze nohuttan humus yapmak oldu, ama taneleri ezmek istemediğim için humus soslu taze nohut salatası yaptım.





Malzemeler:
200 gr taze nohut
2 kaşık tahin
2 diş sarımsak
1 limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
2-3 kaşık zeytinyağı
tuz&karabiber

Üzeri için:
kişniş çiçekleri
siyah& beyaz susam





Nohutları sabırla ayıkladıktan sonra:) 1 litre kaynayan suya 10 gr tuz ekleyip nohutları kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın. Yumuşadıklarında süzüp buz eklediğiniz soğuk suda tazeleyin. Tekrar süzün. Tahine limon ekleyip iyice çırpın. sarımsakları ezin, maydanozları inceceik kıyın. Karışıma zeytinyağı biraz tuz, dilerseniz karabiber, kimyon sarımsak ve maydanozları ekleyin. Nohutları servis tabağına alın ve üzerine hazırladığınız sosu döküp servis edin. Dilerseniz tüm malzemeleri blenderdan geçirip yeşil humus yapabilirsiniz. Ben ikinci demeti ayıkladığımda yapacağım inşallah:) Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder