Dışı için
1 su bardağı haşlanmış nohut
5 yemek kaşığı tahin
½ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
İç Malzemesi
1 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
½ çay kaşığı tarçın
¼ çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı tatlı pul biber
1 yemek kaşığı tahin
1 tutam yenibahar
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı çam fıstığı
Süslemek için
½ çay kaşığı tarçın
1 adet limon
4 adet ceviz
Hazırlanışı
1-) Nohutları haşlayıp kabuklarını soyun.
2-) Kabuğu soyulmuş nohutları rondoya koyun üzerine diğer dışı için gerekli olan malzemelerin hepsini koyun. İyice rondoda çekin.
3-) Rondoda hamur kıvamına gelen karışımı kesme tahtası üzerine alın ve iyice yoğurun.
4-) Yoğurduğunuz karışımı buzdolabı poşetine veya streç filme sarıp buzdolabında 2 saat dinlendirin.
5-) Dış hamuru buzdolabında dinlenirken iç malzemenin hazırlanmasına geçebiliriz.
İç Malzemesinin Hazırlanması
6-) Soğanları iri parçalar (piyazlık) şeklinde doğrayın.
7-) Kapaklı bir tavaya iki yemek kaşığı zeytinyağı konur, soğanlar atılır. Tavanın kapağı kapalı, kısık ateşte soğanlar açık kahverengi oluncaya kadar sotelenir. Ara ara kapağına açıp karıştırın yaklaşık 45 dakikada soğanlar karamelize olacaktır.
8-) Soğanlar kahverengi renk alınca dolmalık fıstıklar (çam fıstığı) atılır ve kavrulur. Artık tavanın kapağını kapatmaya gerek yoktur.
9-) Kuş üzümü atılır ve kavurmaya devam edilir.
10-) Toz şeker ilave edilir, tavadaki malzemeler karıştırılır.
11-) Tavadaki tüm malzemeler karamelize olduktan sonra tahin katılır, bir süre daha (3-5 dk) pişirilir. Ocak kapatılır.
12-) Tarçın, tuz, pul biber ve yenibahar atılır, karıştırılır. Tavanın ısısıyla baharatlar hoş bir aroma oluşturmuştur.
13-) İç malzemeniz hazır, soğumaya bırakılır.
Topiklerin Hazırlanması
14-) Buzdolabında dinlenmiş nohut hamurundan ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.
15-) Nemli bir tülbente, nohut topları açılır, ortasına bir tatlı kaşığı kadar iç malzeme konur.
16-) Tülbent kenarlarından birleştirilir ve top yapılır. Hafif sıkılır.
17-) Tülbentteki topikler top halini alınca servis tabağına alınır.
18-) Topiklerin üzerine tarçın serpilir. Servis tabağına limon dilimleri konur ve ceviz içi ile süslenir.
19-) Hemen servis edilebileceği gibi buzdolabında dinlendirip de servis edilebilir.
Afiyet olsun.
Püf Noktası ve Sunum
Soğanın kavrulması aşamasında soğanların karamelize olması sağlanmalıdır. Aksi halde topiklerde soğan kokusu baskın olur.
Soğan kavrulurken, gerek soğanların gerekse zeytinyağının yanmamasına özen gösterilmelidir.
Tülbent yoksa buzdolabı poşeti ile de sıkma işlemini yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 orta boy kuru soğan (ince piyaz kesilmiş)
- 1 çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 su bardağı su
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 çay kaşığı yenibahar
- 250 gr tahin (bir çay bardağını ayırın)
- 1 su bardağı nohut (ıslatılmış ve kabuğu alınmış)
- 3 orta boy haşlanmış patates (püre halinde)
- 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
Bir tencereye ince ince doğradığımız soğanı, tuzu, şekeri, dolmalık fıstıkları ve 1 su bardağı suyu koyarak ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. Piştikten sonra içine biber, tarçın, yenibahar ve tahin ilave ederek iyice karıştırıyoruz. Ardından karışımı soğumaya bırakıyoruz. Akşamdan ıslatıp pişirdiğimiz ve kabukları alınmış nohutları iyice eziyoruz. Daha sonra haşlanmış patateslerin püresini de ezdiğimiz nohutlarla karıştırıyoruz. Bir miktar tuz ekledikten sonra ayırdığımız bir çay bardağı tahini de içine katarak iyice karıştırıp hamur haline getiriyoruz. 5-6 parçaya ayırdığımız hamurları avuç içimiz kadar parmaklarımızla açıyoruz. İçine harcını koyduktan sonra streç yardımıyla top şeklini veriyoruz. İsteğe göre üzerine limon suyu veya tarçın ekledikten sonra servis ediyoruz.
bir Ermeni mezesi sizlerle, hazırlaması oldukça basit lezzeti de bir o kadar yüksek bir tat sizleri bekliyor.
İç Harç için malzemeler;
- 2 adet kuru soğan
- 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı tahin
- Yarım su bardağı su
- Tarçın
- Tuz, karabiber.
Dış kaplama için malzemeler;
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 adet haşlanmış patates
- Soğanla yapılmış harcın suyundan 2 yemek kaşığı
Yapılışı :
- Yemeklik soğan , zeytinyağı ve şekerle pişirilir.
- Soğan renk almaya başlayınca dolmalık fıstık , kuş üzümü ve tarçın eklenir.
- Karabiber ve tahinin yarısı eklenir. Yarım su bardağı su eklenir ve yarısı çektirilir.
- Harcın suyundan iki yemek kaşığı alınır ve iç harç soğumaya bırakılır.
PÜF NOKTA ;
- Soğanları bir süre karamelize edip biraz su ekleyip haşlanmış tadını vermeliyiz.
- Patatesler kabuğu ile birlikte yumuşayana kadar haşlanır. Sonra soğumaya bırakılır ve soyulur.
- Nohutlar haşlanır. Kabukları soyulur. Diğer kalan nohutları ise derin dondurucuya atıp daha sonra kullanabiliriz.
- Patates , nohut , zeytinyağı , tuz, soğanlı karışımın suyu, tahinin geri kalan yarısı ve tarçın hamur haline gelene kadar ezilir.
- Streç film üzerine dikdörtgen şeklinde açılır. İçine harç malzemesi konulur. Daha sonra dikdörtgen kutu şekline getirilerek kapatılır.
- Üstüne zeytinyağı ve tarçın dökülerek servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder