Kıymalı Nohut Yemeği
Kıymalı Nohut Yemeği, genellikle pirinç pilavı eşliğinde şahane bir lezzet ikilisi olarak sofraların vazgeçilmez yemeğidir. Özellikle kış aylarının çoğunlukla tercih edilen yemeği olan kıymalı nohudun bünyesinde barındırdığı bol miktardaki vitaminler sayesinde sağlıklı bir yemek olan nohut kişilerde iştah açar, vücuda kuvvet verir, zihni güçlendirmesinin yanı sıra sindirim sistemi üzerinde de oldukça olumlu etkiler sağlar. Ayrıca ödem sorunu olan kişiler nohut tükettiklerinde ödem şikayeti en aza iner. Sağlıklı bir bakliyat türü olan nohut mideye iyi gelmesi ile de bilinmektedir. İnsan sağlığı açısından pek çok faydaları olan nohudu kış ayları boyunca sofralardan eksik etmeyerek sizlerde hem kıymalı nohut yemeğinin mükemmel lezzetinden hemde vücuda vermiş olduğu faydalardan yararlanmış olursunuz.
Kıymalı Nohut Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
- Yarım kg bir gece önceden ılık su ile ıslatılmış nohut
- 250 gr orta yağlı dana kıyma
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1-2 adet sivri biber
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı dolusu karabiber
- 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kadar kimyon
- Yeteri kadar tuz
- Aldığı kadar kaynar su
Kıymalı Nohut Yemeği Yapılışı
Kıymalı nohut yemeği hazırlığımıza bir gece öncesinden yarım kg nohudu ılık su yardımıyla ıslatarak başlayalım ve nohudun daha iyi pişmesi açısından düdüklü tencerede yemeğimizi pişirmeye başlayalım. Islanarak kabaran nohutların ıslama suyunu döktükten sonra bir süzgecin içine alarak suyun altından geçirerek süzülmesi için bırakalım. Önceden de söylediğimiz gibi pişirme esnasında düdüklü tencere kullanacağımız için tencereyi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ve bir kahve fincanı zeytinyağı ilave ederek yağların eriyerek ısınmasını sağlayalım. Isınan yağın üzerine 250 gr kıymayı ekleyerek kıyma bıraktığı kendi suyunu çekinceye kadar karıştırarak kavuralım. Ardından kavrulmakta olan kıymanın üzerine 1 adet ince ince doğranmış kuru soğan ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine 2 adet sivri biberin çekirdeklerini temizledikten sonra yemekli doğrayarak ilave edip 1-2 dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurduktan sonra harcımızın üzerine süzülmeye bıraktığımız nohutları ilave edip karıştıralım ve 5 dakika kadar nohutları arada bir karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Ardından kavrulmakta olan nohutların üzerini 2 parmak aşacak kadar kaynar su ekleyerek, sırasıyla kırmızı toz biber, karabiber, kimyon ve yeteri kadar tuz serpiştirdikten sonra düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım. Düdüklü tencerede nohut yemeğinin pişme süresi yaklaşık olarak 25-30 dakika kadardır. Verilen sürenin sonunda tencereyi ocaktan alarak önce havasını çıkartarak nohut yemeğinin pişip pişmediğini kontrol edelim. Şayet nohutlar henüz pişmemiş ise tekrar ocağa koyarak pişmesini sağlayarak ocaktan alalım. Hazır hale gelen kıymalı nohut yemeğinin yanına en çok yakışarak eşlik eden pirinç pilavı ve turşu ile sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder