15 Haziran 2019 Cumartesi

Nohut Unu Nasıl Yapılır

Nohut Unu Nasıl Yapılır

Nohut Unu Nasıl Yapılır

Nohut Unu Nasıl Yapılır, Baklagillerden olan nohut bitkisinin belirli aşamalardan geçirilip öğütülmesiyle ''nohut unu'' elde edilir. Olgunlaşma döneminde verim sağlayan nohut taneleri bitkisinden ayıklanıp çekilme işlemiyle öğütülerek un haline getirilir. Bu çekilme işlemi değirmenlerde veya teknolojik mutfak robotlarıyla da gerçekleştirilebilir. Eskiden ''havan'' diye tabir edilen çukur alanlı dövmek için tokmak aleti olan kaplarda nohutlar dövülerek un elde edilirdi. Buna ek seçenek olarak gerekli teçhizatın olmaması durumunda nohutlar bez torbaya alınarak taş aracılığıyla da ezme yöntemiyle un şeklini alabilir. Organik olan hiçbir katkı ve koruyucu madde içermeyen nohut unu besin değeri açısından değerlidir. Bu un mutfaklarda çeşitli yemek türlerinin yapılmasına olanak sağlayarak sofralara ek seçenekler sunabilmektedir.

Nohut Unu Nasıl Yapılır?
  • Kuru nohut yeteri derecede kavurmaya tabi tutulur. (Kavrulma işlemi öğütüldükten sonra da yapılabilir.)
  • Kavrulan nohutlar soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan nohutlar değirmen aracılığıyla veya mutfak robotuyla bunun da olmaması durumunda geleneksel ezme yöntemleriyle öğütülerek un haline getirilir.
  • Ardından elde edilen unun bir kat daha kavrulması isteniliyorsa uygun bir tavaya alınarak pembeleşene kadar tercihe göre kavrula bilir.
  • Kavrulan un geniş bir kaba serilerek soğutulur ve uygun saklama kaplarına alınarak muhafaza edilir.
Nohut Unu Faydaları:
  • Vücut direncini arttırır. Acıkma hissini ortadan kaldırır. İçeriğindeki yüksek besin değerleriyle sağlık yönünden önemlidir. Mide ve bağırsak için faydalıdır. Böbrek ve idrar yolunda oluşan kumları döker. Damar yollarını açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder