15 Haziran 2019 Cumartesi

NOHUTLU EKMEK

NOHUTLU EKMEK

Meriç Kaymakamlığı 

Nohut 240 gr / 1,5 su bardağı 
Buğday unu 495 gr / 4,5 su bardağı 
Su 300 ml / 1,5 su bardağı 
Tuz 4 gr / 1 tatlı kaşığı 
Nohutlar dövülerek kavanoza konur ve kavanoz suyla doldurularak ağzı kapatılır. 
1 gece suda bekleyen nohutlar ertesi gün biraz un ve su ile karıştırılır. 
1 gece daha bekletilerek mayalanmış olur. 
Un bir kaba konur üzerine mayalanan nohut ve tuz eklenir. 
Aldığı kadar su eklenerek yoğrulur. 
Yoğrulan hamurun üzerine bez örtülerek kabarması için bekletilir. 
Hamur kabarınca tepsiyle fırına verilir. 
Pişen ekmek yemeklerin yanlarında servis edilir. 
Not: Bazı köylerde Hıdrellez zamanı yapılmaktadır. 

NOHUTİN LAP


Nohudu yıkayıp havanda dövün. Bir kaba alıp sıcak suyla ıslatın ve 1 saat bekletin. 1 bardak unu, tuz ve su ilavesiyle yoğurup yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Nohudu ekleyip karıştırın ve 2-3 misli kabarana kadar bekletin. Ayrı bir yerde boza kıvamında bir hamur hazırlayıp nohutlu hamuru ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde sabaha kadar bekletin (2 saatte bir yoğrulması gerekiyor). Kabaran hamuru kalan un, tuz ve su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında olana kadar yoğurun. Hamuru yağlanmış tepsiye yayın. Üzerini nemli bezle örtüp ılık bir ortamda 1 saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder