Nohut Konservesi
Nohut konservesi, nohut baklagiller familyasına ait bir baklagildir. Derin bir kök yapısına sahiptir. Toprak içinde ortalama 50 cm. kadar derinliğe ulaşır. Türkiye'de Batı, orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişir. Nohut yetiştirilen diğer ülkeler ise Kuzey Afrika, Hindistan, İspanya, Pakistan ve Meksikadır. Nohut marketlerde daha çok konserve olarak satılsa da birçok evde özellikle kış aylarında ana yemek olarak etli nohut yemeği yapılır. Nohut sadece yemek olarak değil meze, olarak yapılan, pilav ve çorbalara katılır. Nohut her evde sıklıkla tüketilen bir bakliyattır. Ancak yapım aşaması uzun sürdüğü için yani uzun süre haşlanması veya suda bekletilmesi gerekir. Doğrudan pişirildiğinde çiğ kalma ihtimali oldukça fazladır. Bu nedenle nohutlu konserve olarak yapıp saklamak daha doğrudur. Nohutun konserve yapılmış hali mutfakta zaman kaybını da önler.
Nohut konservesi için gerekli malzemeler
- 1 kg. nohut
- 2 adet kesme şeker
- Tuz
- Ilık su
Nohut konservesi yapılışı
Konserve yapılacak olan bir kilogram nohutu bir gece önceden ılık suyun içerisinde sabaha sabaha bekletiyoruz. Sabah ıslatılan nohutun kalan suyunu süzüyoruz. Uygun olan bir tencerenin içerisine koyup üzerini 4- 5 parmak geçecek şekilde ılık su koyup haşlamaya bırakıyoruz. Nohutlar yumuşamaya başlayınca tencerenin içerisine kesme şeker ve tuz ilave ediyoruz. Hoşlanan nohutların üzerinde biriken köpükleri de sürekli alıp atıyoruz. İstenilen kıvamda haşladığımız nohutları sıcak olarak tek seferde kullanabileceğimiz boyuttaki kavanozlara doldurup ters çeviriyoruz. Kavanozlar soğuduktan sonra serin bir yere veya buzdolabında saklıyoruz. Nohut konservelerimizin tek kullanımlık olmasına özen göstermemiz gerekir çünkü nohut konservesi çok çabuk bozulan bir konservedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder