bundan tadamayan çocuklara çok üzülüyorum.
süper leziz bir atıştırmalıktır.
bildiğin nohut ama tazeyken kurusuna göre daha lezzetlidir. olayın asıl zevki ise; nohutun bulunduğu yeşil kapsülü pıst diye patlatmaktır.
Çocukluğumun bahar eğlencelerindendi, taze nohut. Kabuklarını parmaklarımızın arasında sıkıştırıp ses çıkartarak, pıtlata pıtlata yerdik.
Ünlü hekimlerden Dr. Ender Saraç, Konya ziyaretinde rastladığı seyyar nohutçu tezgahına yaklaşarak nohutun faydaları hakkında bilgi verdi. Taze nohutu vatandaşlara öneren Saraç, “Taze nohut, bildiğimiz leblebi. Bitkisel protein var, kolestrolü düşürüyor. Çok faydalı ve şifalıdır. Mevsiminde Anadolu'da olanlar bilir tüketmesinde fayda var” ifadelerine yer verdi.
Yemeği ve çerezi büyük bir beğeni ile tüketilen nohutun yeşil hali de çarşı ve pazarların yanı sıra seyyar tezgahlarda yerini almaya başladı.
Yaz aylarında sevilerek tüketilen yeşil nohut, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor. Tarlada hasat edilmeye başlanan yeşil nohut tezgahlarda bağı 2 liradan alıcı buluyor. Eskişehir'de seyyar tezgahında yeşil nohut satan çiftçi Yusuf Gümüştaş, “Yaklaşık 1 hafta önce hasat yaptık. Bağını 2 liradan satıyoruz. Vatandaşlar tarafından talep oldukça fazla. Sağlığa da oldukça faydalı iç organları ve bağırsakları çalıştırır. Bitkisel protein olarak bilinir ve oldukça şifalıdır. Sık sık tüketmekte fayda var. Özellikle yerel halk tarafından alınıyor. Günde yaklaşık 150 bağ satıyoruz" dedi.
Şanlıurfa’da havaların ısınmasıyla birlikte her köşe başında açılan tezgâhlarda destesi 1-2 liraya satılan taze nohuda vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.
Hem yemeği hem de çerezi vazgeçilmez tüketim ürünü olan nohut şu sıralarda seyyar tezgâhında yerini almaya başladı. Kentin kırsal mahallerinden getirilen taze nohutlar pazarlarda ve seyyarlarda satılmaya başlandı.Taze nohut, köşe başlarında kurulan tezgâhlarda demeti 1ve 2 TL’den satılıyor. El arabası veya üç tekerlekli araba ile taze nohut satan nohutçular, bazılarının yeşil nohudu kendi tarlasında yetiştirdiğini ve yetiştirdikleri nohudu da getirip sattıklarını söyleyerek halkın da yeşil nohuda ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Taze nohut satıcılığı yapan 50 yaşında ki seyyar satıcı Mustafa Arıcı “Bir hafta öncesine kadar başka il ve ilçelerden sebze haline getiriliyordu. Bu haftadan itibaren de kentin farklı ilçe ve kırsal mahallelerinden getirilen yeşil nohutları alıyoruz. Bazen de sabahın erken saatinde sebze haline giderek günde 40-60 kilo taze nohut alıyoruz. Sonradan hepsini deste haline getirip 2 TL’den satıyoruz. Seyyar satıcılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Mevsime göre sırasıyla çağlar, kenger ve taze nohut satıyorum. Seyyar satıcılık işini 15 senedir yapıyorum.” dedi.Yaz mevsiminin gelmesiyle halkın daha çok taze nohut tükettiğini ifade eden seyyar satıcı, nohut satışının sadece 1 ay sürdüğünü ve halkın yeşil nohudu kuru çerez yerine tercih ettiklerini söyledi.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, yeşil nohut tezgahlardaki yerini aldı. Taze nohut satan Ferhat Dağ, vatandaşların yeşil nohuda ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Dağ, sabah erken saatlerde sebze haline gittiklerini belirterek, "Günde dört büyük bağ alıp hepsini deste haline getirip destesini 1 liradan satıyoruz. Günde 150-200 deste satıyoruz. Geçimimizi taze nohut satarak sağlıyoruz" dedi.
Nevşehir’de nohut sezonu açıldı
Yeşil nohut sezon Nevşehir’de açıldı. Yeşil nohut nohudun taze ve yeşil halidir. İç anadolu bölgesinde özellikle Nevşehir’de bolca yetiştirilen nohutun sezonu açılmış durumda.
Baharla birlikte her köşe başında açılan tezgahlarda destesi 2-3 liraya satılan taze nohuta vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor Hem yemeği hem de çerezi vazgeçilmez tüketim ürünü olan nohut şu sıralarda seyyar tezgâhında yerini almaya başladı. Mersin'in Mut ilçesi'nden Konya'ya getirilen taze nohutlar pazarlarda ve seyyarlarda satılmaya başlandı. Silifke'de ve Mut'a bağlı kırsal kesimlerdeki köylerde yetiştirilen taze nohut, tezgahlardaki yerini aldı. Taze nohut, köşe başlarında kurulan tezgahlarda demeti 2 ve 3 TL'den satılıyor. El arabası veya üç tekerlekli araba ile taze nohut satan nohutçular, bazılarının yeşil nohudu kendi tarlasında yetiştirdiğini ve yetiştirdikleri nohutu da getirip sattıklarını söyledi. Halkın da yeşil nohuda ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Geçimlerini "firik" diye tabir edilen taze nohut satarak sağladığını ifade eden satıcılar günde ortalama 50-60 demet nohut satıldığını aktardı. Taze nohuta yaz aylarının gelmesiyle halkın ilgisinin artığına dikkati çeken seyar nohutçular, ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bu ilgiyi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıtıklarını ifade etti.
Yeşil Nohut Tezgâhlarda Yerini Aldı
Bahar aylarının vazgeçilmez yemişlerinden olan yeşil nohut tezgâhlarda yerini aldı.
Batman merkezde bahar aylarının vazgeçilmez yemişlerinden olan yeşil nohut, tezgâhlarda yerini aldı. Yemeğinin yanında çerezinin de sevilerek tüketildiği taze nohut, çarşı pazarın köşe başlarında seyyar tablalar üzerinde destesi 1 TL’den satılıyor.
Taze nohut satıcılığı yapan seyyar satıcı Eşref Savun (55), “Bir hafta öncesine kadar Adana ve çevresinden sebze haline getiriliyordu. Bu haftadan itibaren de Batman ve çevresinden getirilen yeşil nohutları alıyoruz. Bazen de sabahın erken saatinde sebze haline giderek günde 40-50 kilo taze nohut alıyoruz. Sonradan hepsini deste haline getirip 1 TL’den satıyoruz. Seyyar satıcılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Mevsime göre sırasıyla çağlar, kenger, yayla muzu ve taze nohut satıyorum. Seyyar satıcılık işini 30 senedir yapıyorum.” dedi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle halkın daha çok taze nohut tükettiğini ifade eden Savun, nohut satışının sadece 2 ay sürdüğünü ve halkın yeşil nohudu kuru çerez yerine tercih ettiklerini söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder