Nohut Protein
Nohut Protein; Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut, besleyici olduğu kadar besin değerleri açısından oldukça faydalı bir yiyecektir. Özellikle Anadolu kültüründe yemeklerin içerisinde kullanılan nohut daha çok haşlanarak sofralarda yer bulmaktadır. Bol miktarda, nişasta ve azot içeren nohutta bitkisel protein de bulunmaktadır. Ayrıca B vitamini, demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi minerallerde içermektedir. Sodyum oranı düşük olan nohut un içerisinde doymuş yağlar ve kolesterol bulunmamaktadır. Tuzsuz ve yağsız olarak tüketilen 100 gram haşlanmış nohutta yaklaşık olarak 164 kalori bulunmaktadır. Nohut, yemeklerde kullanıldığı gibi ayrıca kavrularak leblebi şeklinde de tüketilmektedir.
Nohut Protein; Vücudu kuvvetlendiren, beyinsel ve zihinsel olarak yorgunluğu gideren, iştah açan nohut un anne sütünü arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Protein oranı bakımından en zengin baklagillerden olan nohut ayrıca, mideyi kuvvetlendirici, bağırsak düzenleyici ve idrar söktürücü bir yiyecektir. Nohut Protein açısından et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar dışında bitkisel olarak protein ihtiyacımızı karşılamaktadır. İnsan vücudunun ortalama olarak günlük protein ihtiyacı 51 gram kadardır. Günlük olarak yenecek 100 gram nohut bu ihtiyacın yarısından fazlasını karşılayabilmektedir. Özellikle spor ile uğraşanların kas kütlesi için gerekli olan protein ihtiyacını, hayvansal gıdalardan sağlayabilecekleri gibi, bitkisel gıdalardan alacakları proteinlerden sağlayabilmektedirler. Bu gıdalar arasında başta nohut, mercimek, bakla, kuru fasulye gibi kuru baklagiller gelmektedir. Özellikle vejetaryen beslenen kişilerde günlük olarak alacakları bitkisel proteinlerde de ihtiyaçları olan gerekli vitamin, mineral ve aminoasitleri almaktadırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder