15 Haziran 2019 Cumartesi

NOHUD AB


1 bardak nohut 
6 bardak yağlı tavuk suyu 
3 kaşık tereyağı (gerekirse) 
1 limon 
1 tatlı kaşığı kuru nane 
Ya da 
1tatlı kaşığı kimyon 
1 tatlı kaşığı tarçın 
Tuz 

Nohudu akşamdan ıslatın. Ertesi gün iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzün ve elinizden geldiğince kabuklarını ayıklayın. Ayıklanmış nohutları robotta çekin ve püre haline getirin. Tavuk suyunu tencereye koyun ve biraz ısıtıp nohut püresini ekleyin. İyice karıştırın, tuzunu ekleyin, yoğunlaşmaya başlayıncaya kadar; yaklaşık 20-25 dakika ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin. Eğer kullandığınız tavuk suyu yeterince yağlı değilse 45 gr tereyağı katın. Biraz fokurdattıktan sonra naneyi serpiştirin ve altını kapatın. Servis ettikten sonra tabaklara mutlaka limon sıkın. Nane yerine kimyon ve tarçın karışımı da kullanabilirsiniz. Tarçın kimyon karışımı daha klasik bir Osmanlı lezzeti oluşturuyor.

Not: Osmanlı mutfağının baş çorbalarından biridir. 15. ve 19.yy arasında yemekle ilgili tüm kaynaklarda yer almıştır. Kuvver verici bir çorba olarak anılır. Verilen tarif 18.yy’a aittir. 


NOHUD-I AB
İnci Beşoğul
17. yy Osmanlı yemeği
 

Nohuddan yapılan çorbadır. Gayet güzel ve kuvvetlidir. 
Evvelâ, nohudu suda haşlayıp kabuğunu giderdikten sonra, haşlanan suyunda, tencere içinde iyice yumuşayıncaya kadar pişirip, suyu süzülür. Kepçe ile gereği gibi iyice ezilir ve kevgirden geçirilir. Ondan sonra tavuk suyu yahut et suyu ile tekrar ölçülü pişirilir. 
Daha evvel yazıldığı tarz da, kabuklan çıkarıldıktan sonra nohut kurutulur ve havanda dövüp elenir. Daha sonra da yukarıdaki usul uygulanır. Ancak bu usul çok zamanı gerektirir, evvelce anlatılan usul daha kolaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder