15 Haziran 2019 Cumartesi

İŞKEMBELİ NOHUT


Reşat Akbaykal 

2 çorba kaşığı domates salçası 
Kurutulmuş kırmızı biber 
1 kg. kuşbaşı doğranmış işkembe 
1 kg. nohut 

Salça üzerine kurutulmuş kırmızı biber doğranır ve zeytinyağında kavrulur. 
Salça kavrulduktan sonra üzerine doğradığımız işkembe parçaları atılır ve kavurmaya devam edilir. 
Üzerine tuz atılır. İşkembe güzelce pişirilir. 
İşkembe kavrulduktan sonra üzerine 1-2 su bardağı kaynar su ilave edilir. 
Ayrı bir yerde haşlamış olduğumuz nohut, işkembe suda iyice haşlandıktan sonra tencereye ilave edilir. Hepsi tencerede karıştırılıp biraz daha pişirilir. 
Pişirme konusunda süre vermek yararsızdır. Yemeğin pişip pişmediğini en iyiişkembe ve nohuttan birer parça tadarak öğrenebilirsiniz. 

MALZEMELER 
1 Su Bardağı Nohut 
1/2 Kg İşkembe 
2 Çorba Kaşığı Tereyağı 
1 Adet Büyük Soğan 
1 Çorba Kaşığı Biber Salçası 
1 Çorba Kaşığı Domates Salçası 
Su 
1 Kase Mantı 
YAPILIŞ TARİFİ 
Akşamdan ıslattığınız 1 su bardağı nohutu ve yarım kg işkembeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Küçük kesilmiş soğanı ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. 
Ardından iri kareler şeklinde kesilmiş işkembeyi ve 1 su bardağı haşlanmış nohutu ilave edin. 1 çorba kaşığı biber ve domates salçasını ekleyin. Bir-iki kez çevirdikten sonra,bir miktar su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. 
Su kaynamaya başlayınca 1 kase mantıyı ekleyin. Mantılar yumuşayıncaya dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Malzemeler:
1,5 su bardağı nohut
300 gr, işkembe
1 fincan sirke
yarım limon suyu
2 adet soğan
1 kaşık biber salçası
3 adet biber
3 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
6 diş sarımsak
tuz.
işkembe irikıyım kesilip bol suda içine sirke, çiçekyağı ve 1 adet soğan koyularak haşlanır. Diğer tarafta bir tencereye yağ koyulup, yemeklik doğranmış soğanlar şeffaf oluncaya kadar kavrulur, biber ve sarımsaklarda içine atılarak 5 dakika çevrilir. Salça ve 3 bardak işkembenin suyu işkembeler ve de nohutlar tencereye atılarak hepsi birden kaynatılır, ineceğine yakın tuz, karabiber ve pul biber atılıp altı kapatılır.



500 gr nohut (bir gece önceden üstünü 4 cm aşacak kadar su ve 3 çorba kaşığı tuz konulup, karıştırılıp bekletilmiş) 
150 gr (10 çorba kaşığı) tereyağı 
1 çay kaşığı tuz 
3 orta boy soğan (ince doğranmış) 
İşkembesi: 
1 kg dana işkembesi (iyice temizlenip, yıkanmış) 
5 litre (25 su bardağı su) 
1 çorba kaşığı tuz 
1/4 su bardağı rafine yağ 
1 diş sarımsak 
1/4 limon 
Temizlenmiş işkembeyi büyük bir tencereye koyup tuzu, rafine yağı, limonu, sarımsağı ve suyu ekleyerek harlı ateşte kaynatınız. Kaynayınca üstünde toplanan köpükleri delikli kepçeyle temizleyiniz. 
Ateşi orta sıcaklığa getirip 3,5-4 saat, arasıra bir bıçakla işkembenin pişip pişmediğini kontrol ederek pişiriniz. İşkembe pişerken bir gece önceden tuzlu suya bırakılmış nohutları 3-4 kez yıkayıp, orta boy bir tencereye koyunuz. Üstünü 3 cm aşana kadar su doldurup harlı ateşte 1 saat haşlayınız. Tencereyi ateşten indirip, nohutları bir kevgirden süzüp, suyunu atınız. 
İşkembe pişince delikli kepçeyle tencereden çıkarıp, bir tencere üstüne oturtulmuş kevgire koyup soğutunuz. (Kaseye süzülen işkembe suyunu saklayınız). İşkembe soğuyunca kuşbaşı doğrayınız. Büyükçe bir tencereye yağı, tuzu ve soğanları koyunuz. Soğanları yakmamağa dikkat ederek, orta ateşte 3-4 dakika kavurup işkembe suyundan 7 su bardağı ekleyerek, kaynamaya bırakınız. 
Kaynayınca süzülmüş nohutları ekleyip, tencerenin kapağı kapalı olarak ağır ateşte 1,5 saat pişiriniz. Kuşbaşı kesilmiş işkembeyi tencereye ekleyip, yarım saat daha pişirdikten sonra tencereyi ateşten alıp, yemeğinizi servis ediniz.


1 kg dana işkembe 
2 diş sarımsak 
2 su bardağı haşlanmış nohut 
1 adet soğan 
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı zeytinyağ 
4 su bardağı su 
7 dal maydonoz 
1'er çay kaşığı tuz, tane karabiber, kırmızı pulbiber 
İşkembeyi yıkayıp küp doğrayın. 1 diş sarımsak ve tane karabiberlerle birlikte tencereye alın. Üzerine su ekleyip orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ekleyip 2 dakika daha kavurun. İşkembeleri haşlama suyu ile soğanlara ekleyin ve 10 dakika pişirin.Nohut, tuz ve karabiberi ilave edin ve 10 dakika daha pişirin. Yemeği servis tabağına alın. Üzerine pul biber serpiştirip maydanoz ile süsleyerek servis yapın.


700 gr işkembe 
2 su bardağı nohut 
1 çorba kaşığı salça 
4 çorba kaşığı sıvı yağ 
3 adet soğan 
1 adet domates 
4 adet sivri biber 
Tuz 
Karabiber 
3 diş sarımsak 
Yarım adet limon suyu 
İşkembeyi temizleyip ılık suyla iyice yıkayın. Tencerede üzerini iki parmak geçene kadar su doldurun. Bir taşım kaynattıktan sonra süzüp yıkayın ve tekrar üzerini dört parmak geçene kadar soğuk su doldurun. İçine aromatik malzeme olarak, bir adet parçalanmış soğan, üç diş sarmısak, yarım limon suyu, bir çorba kaşığı sanayağı ve tuz ekleyin. 2-4 saat arası (yumuşayana kadar) yavaş yavaş kaynatın. Pişerken suyu eksilirse, su ilave edin ve üzerinde oluşan köpükleri alın. 
Bir gün önceden ıslattığınız nohutu yıkayıp bir tencereye koyun. Üzerini iki parmak geçene kadar soğuk su doldurup bir taşım kaynatın ve süzün. Tekrar üzerini dört parmak geçene kadar soğuk su doldurup kapağını kapatın. Yavaş yavaş kaynatarak bir saat civarında, nohutlar yumuşayana kadar pişirin ve sonra süzün. İki adet soğanı soyup ince ince doğrayın. Sivri biberi temizleyip yuvarlak şekilde dilimleyin. Domatesi soyduktan sonra fındık büyüklüğünde kesin. İşkembeyi sudan alarak 3 cm uzunluğunda ve 1 cm eninde parçalara doğrayın. Diğer bir yanda bir tencerede soğanları sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun. Sivri biber, domates ve salçayı ekleyip 2 dakika daha kavurun. Nohut, işkembe, tuz, biber ve bir litre (beş su bardağı) işkembe suyu ilave edip yavaş yavaş 20 dakika kaynatın. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder